zaterdag 3 november 2012

ESTA


Om Amerika binnen te komen heb je geen visum nodig maar een ESTA verklaring. Een Electronic System for Travel Authorization. Dit kun je online aanvragen en op basis van de paspoort gegevens krijg je tegen betaling van 10 euro al dan niet toestemming. In september had ik dit al geregeld en ik de status die ik kreeg was: Toestemming verleend. Dat was dan ook maar vast geregeld.

Ik vloog vanaf Schiphol met Delta Airlines, de Amerikaanse maatschappij. De controle was zeer streng. Voor de gate stonden een man of 10 die iedere passagier apart aan een tafeltje mee namen en een paar vragen stelde: ' Hoe je er bij zit….Of je je koffer alleen hebt ingepakt, of je kinderen hebt en of je er zin in hebt....' Nou ja, het moet waarschijnlijk een beeld geven dat als je iets kwaads in zin hebt, je in dit soort conversaties je een verdachte indruk kunt afgeven. Mijn paspoort was intussen ook al verschillende keren gecheckt en alles leek in orde. Om het laatste poortje door te komen, voor de boarding, nog een final check. Daar bleef bij mij het lampje op rood staan. Het klopte niet. Iedereen erbij…nee, ESTA klopte niet. Naast verschillende letters heb ik verschillende nullen in mijn paspoortnummer en dat blijkt geregeld mis te gaan. Als je er een hoofdletter O gebruikt in plaats van het cijfer 0 dan hang je.
Mijn tas werd uit het vliegtuig gehaald en ik kon niet mee. Toch als een speer geprobeerd om een nieuwe ESTA aan te vragen met behulp van een welwillende KLMhostess. Een kwartier voor vertrek was het geregeld maar helaas, ik kwam er niet meer in. Het blijkt zo'n 8x per dag mis te gaan met ESTA's (op de 50.000 passagiers). Je kunt dus pech hebben. En hoe mijn eerste aanvraag gehonoreerd is met de status ' toestemming verleend' blijft een raadsel.

Voor honderden euros extra kon ik een andere vlucht boeken. Diezelfde dag, maar wel met overstap en risico op zoekraken van mijn tas die ergens op de luchthaven was. Maar alles kwam goed, en in plaats van s middags arriveerde ik s avonds in Boston. Met tas!