woensdag 14 november 2012

Van Engels naar American slang

Met Devly in de trein
Afgelopen weekend is Devly in het gastgezin van Bernice gekomen. Devly, 19 jaar komt uit Angola. Ik kan me voorstellen dat in een Afrikaans land als Angola er ongetwijfeld een groot gat zit tussen arm en rijk. Zoals ik dat meemaak in Uganda. Devly behoort duidelijk bij het hogere circuit. Hij werd door zijn vader en neef gebracht. Alledrie in leren jasjes en blingbling. Deze begeleiding van Devly was handig, want hij spreekt (nou nog) slechts 2 woorden Engels. Vader en neef spreken goed Engels en deden hun best om in het huis nog van alles te regelen voor de, zeer verlegen, Devly. Internetaansluiting om muziek te downloaden was zeer belangrijk. De heren laten Devly niet eerder achter totdat zijn smartphone vol muziek geladen is.
De volgende morgen probeer ik Devly wegwijs te maken naar de bus, trein en naar de school. Dat valt niet helemaal mee. Dat komt niet alleen de taal die hij nog niet kan gebruiken. Belangrijker is dat hij onafgebroken zijn oordopjes in heeft. Lekkere, harde hiphop. Dat hoort ook wel bij zijn outfit: perfecte jeans, lekker afgezakt met het kruis tot ergens (als we op een holletje de bus moeten halen, zakt de broek in z'n geheel even op de knie. Maar er kwam een slip met goed merk tevoorschijn. so what...)
De vader van Devly tref ik de eerste dagen op school aan tijdens de pauze en na schooltijd. Zo is voor dat prille begin in het grote Amerika de begeleiding prettig goed geregeld. Volgende week vertrekt vader naar Rotterdam. Daar komt hij vaak. Voor autobusiness.
En Devly blijft een maand in Boston. Of misschien wel 6 maanden. Gastvrouw Bernice vind het allemaal goed. Lekker flexibele instelling.

Ik heb zelf mijn Engelse lessen deze week kunnen uitbreiden met een paar middaglessen in American slang. Ik hoorde daar verschillende studenten over. Het is de super leuk. Natt, de docent, is net een stand-up comedian. Hij kletst aan 1 stuk door in puur Amerikaanse spreektaal. It's a rite of passage! And so neat!