woensdag 7 november 2012

De avond van The Victory

90% van de mensen buiten de USA bleek voor de verkiezingen voor Obama te zijn. Daar was ik er een van. In Amerika lag dat niet zo duidelijk en het werd een bloedstollende race om het presidentschap. Ik was in het dorpje Winthrop bij Boston, te gast bij een aantal gemotiveerde Obama-aanhangers, die nagelbijtend de avond doorbrachten, gekluisterd aan de tv. Mondjesmaat kwamen er uitslagen binnen van de verschillende staten. De OMG's en de f-y's vlogen om elkaars oren. Om een uur of 10 een enorme opleving na het bericht dat een diep gewenste vrouwelijke senator uit Boston, Elizabeth Warren, voldoende stemmen had binnengehaald voor een zetel in de senaat. Daarna ging het ineens snel en kwam er om 23 uur heel verrassend plotseling een uitslag: de verkiezing was gewonnen door Obama. Ook via Twitter, waar ik enthousiast aan mee deed, kwam het bericht. En op de tv kwam een banner non-stop in beeld dat Obama gewonnen had. De verwachting was dat binnen een paar minuten de verliezer en daarna de winnaar met zijn speech zou komen. Maar een kwartier later kwam het bericht dat Romney ontkende. De stemmen van van de staat Ohio en van Florida waren nog niet binnen. Het kon nog alle kanten op.

De gedachte aan de ontknoping in het jaar 2000 tussen de kandidaten Gore en Bush, lag iedereen nog vers in het geheugen. Het zal toch niet........
Veel verwarring bij iedereen, op de tv (de overwinningsbanner eraf), in de huiskamers, op Twitter... Zenuwslopend was het.

Om half 1 uiteindelijk kwam het bericht dat Romney zijn verlies toe gaf en om 1 uur de speech van Obama: Obama wins the 2012 Election met zijn afsluiting: ' It doesn't matter who you are, where you come from, or what you look like, no matter if you're black or white, Spanish or Asian or native American, rich or poor, young or old. I believe we can see this future together'.

Het was geweldig dat ik er van nabij getuige van kon zijn.

Naast een nieuwe president en een nieuwe Senaat, gaven de Amerikanen via hun stembiljet, ook nog een ja of nee voor 3 onderwerpen. De vragen zijn per staat verschillend. In Massachusetts (waar ik ben) waren het vragen:
1. Verstrekking van wiet op medische indicatie
2. Het recht om eervol te kunnen sterven
3. Het recht op een zakelijke regeling omtrent het repareren van auto's (niemand kon me precies uitleggen wat dit betekende; ik vroeg me af hoe je er dan op kunt stemmen als het niet duidelijk is waar het om gaat....)