vrijdag 16 november 2012

Variaties in Amerika


Dit kan ook voor Halloween
In het donker is dit natuurlijk wel griezeliger
Toen ik hier in Boston aankwam, was Halloween net achter de rug. Dat is in Amerika een belangrijke festiviteit en mensen maken veel werk van het versieren van hun voortuin en de voordeur. Je hebt verschillende invalshoeken: de griezelige variant en de liefelijke. Bernice houdt van griezelen en ze heeft allerlei doodskoppen, grote spinnen, een zwarte kat etc. Bij de buren stonden gezellige poppen van stro in de tuin en afbeeldingen van meisjes met vlechten. Wel met oranje jurken, want dat geeft vooral het beeld van Halloween. De versieringen werden de laatste week langzaamaan vervangen door kerstversieringen. Ook in de warenhuizen rukken de Kerstmannen en de glitterjurken op. Zoals ik van alles ervaar in Amerika: het is groots en maakt indruk.

In mijn gasthuis kom ik ook in aanraking met de kookcultus. Het hele huis ligt bezaaid met kookboeken en -tijdschriften. En in de vele ontmoetingen die ik in het huis meemaak met buren en vriendinnen, is koken en het uitwisselen van recepten een topic. Daarnaast de vele kookprogramma's op tv, die overigens de hele dag aanstaat in zowel keuken als in huiskamer.
Uit deze veelheid aan informatie en tips komt de meeste dagen iets wonderbaarlijks op tafel: er staat een onwijs lekkere, warme, frisse maaltijd voor me klaar. Verse kruiden, de fijnste vlees- en visgerechten worden me voorgeschoteld. Ik kreeg eerst de indruk dat dit een Amerikaanse gewoonte is: koken en praten over koken. En als je je daar niet in verdiept, dan mis je iets. Maar na een ontmoeting met nog weer andere vriendinnen van Bernice, krijg ik toch een genuanceerder beeld. Ook in Amerika zijn er vrouwen die aan koken niet de eerste prioriteit geven en zich er gemakkelijk van afmaken. Maar die wel weer van het onderwerp Slimming een topic maken.

De lezer van mijn blogs moet nuances blijven inzien: mijn beschrijvingen van Amerikanen is wat ik registreer in mijn directe woon- en leefomgeving hier. Het is niet mijn bedoeling om een generalistisch beeld neer te zetten van de Amerikaan: ook in dit soort zijn ze er in vele soorten en maten (dat geldt ook zeker voor het laatste!)